EXCLUSIV VIDEO | ”Străbunica” din triaj. Povestea primei locomotive românești și a celebrului număr 43 pe care l-a purtat

Publicat: 28/04/2023, 11:00

Locomotiva numărul 43 sau, mai simplu, Călugăreni este, de departe, cea mai „bătrână” dintre locomotivele care au activat pe teritoriul de astăzi al României. Cu o istorie scrisă pe răbojul a peste 159 de ani de existență, locomotiva, care se încăpățânează să funcționeze încă la capacitate maximă, cu stoică eleganță în fața provocărilor venite dinspre sectorul ultramodern al unei tehnologii în plină expansiune, este emblematic pentru Căile Ferate Române, identificându-se practic cu însăși istoria acestei din urmă instituții.

Fabricată în atelierele britanice din perioada anilor 1869, locomotiva – modelul cu numărul 233 în lume – este prima care a străbătut drumul Calului de Foc de pe teritoriul românesc de astăzi. Unicitatea „bătrânei doamne”, cum este alintată locomotiva Călugăreni, derivă nu doar din vechimea ei considerabilă, ci și din acele caracteristici care o fac, în ziua de azi, cu totul și cu totul specială. Iar cel puțin două dintre atributele care pun celebrul număr 43 din istoria vehiculelor CFR pe o listă scurtă a celor dintâi locomotive se referă la existența plugului și la poziționarea cilindrilor.

Apărătorul de animale

Plugul sau apărătorul de animale, cum mai era denumită piesa, astăzi dispărută din configurația vreunei locomotive, era folosit pentru a proteja vehiculul de pericolul potențial reprezentat de animalele mari care ar fi putut fi surprinse pe șina ferată în timpul rulării trenului.

La sfârșitul secolului al 18-lea, plugul era un accesoriu des întâlnit la orice tip de locomotive din cele care remorcau atât vagoane de călători, cât și pe cele de marfă. Iar rolul lor nu era neapărat acela de a proteja animalul de forța distructivă a trenului, ci taman invers.

Parascânteiul de pe locomotivă

Marele inconvenient al locomotivelor care funcționau pe bază de abur saturat, cum este cazul celebrului număr 43, prima din cele cinci locomotive care au asigurat rulajul trenurilor pe ruta București – Filaret – Giurgiu, avea să dea bătăi de cap echipei de ceferiști români care asigurau mentenanța vehiculului, după anii 1920, când impunătorul car de foc Călugăreni își începea o nouă etapă în cariera sa de peste un secol și jumătate. Și ne referim aici la momentul în care numărul 43 devine locomotivă de manevră în cadrul triajului București.

În ce an a fost rebotezată locomotiva Călugăreni, ce număr i s-a atribuit și care au fost motivele care au provocat acest lucru, sunt clarificate în reportajul video cu prima parte a poveștii despre bătrâna doamnă a căilor ferate române, care l-a avut la bordul ei pe însuși Regele Carol I, în prima incursiune pe teritoriul românesc a unui tren destinat transportului călătorilor.

În a doua parte a reportajului video vom prezenta modalitatea insolită prin care erau încălzite garniturile de tren în iernile extrem de geroase ale sfârșitului de secol XVIII, dar și modul cum a reușit să supraviețuiască locomotiva cu legendarul număr 43 vicisitudinilor istoriei din care nu au lipsit episoadele dure ale bombardamentelor din cel de-al Doilea Război Mondial.


CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV VIDEO | De ce a fost bombardat Podul peste Prut construit de Eiffel și care este legătura cu celebrul turn parizian

EXCLUSIV VIDEO | Old Shatterhand, personajul legendar din cartea Winnetou, a fost român. Povestea fascinantă a lui John Xantus, dezvăluită de unul dintre urmașii marelui explorator român ajuns în Vestul Sălbatic

EXCLUSIV VIDEO PREMIERĂ ABSOLUTĂ | Între Rai și Iad în Strâmtoarea Drake, pe urmele Expediției Belgica. Doi cineaști clujeni au dat piept cu moartea în cea mai periculoasă strâmtoare din Oceanul planetar, pentru a reconfigura drumul spre Antarctica al lui Emil Racoviță

EXCLUSIV VIDEO | Povestea ultimului partizan român. Cum a scăpat din ghearele Securității la doar 19 ani. ”Mi-am făcut planurile, chiar cu riscul vieții, să scap de ei”

Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Prima reacție a Kremlinului, după ce Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale
Curs valutar BNR 25 noiembrie 2024. Cât costă 1 euro, după ce Călin Georgescu a...
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile!...
Prima declarație a lui Cosmin Georgescu, după ce tatăl său a câștigat alegerile în România....
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Cine este soția lui Călin Georgescu. Cristela este educator holistic și promovează anti-feminismul: ”Nu fiți...
Victor Ponta dă vina pe Nicolae Ciucă, „un idiot util”, pentru rezultatele alegerilor. „A fost...
Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Elena Lasconi! Dezvăluirea făcută de Dan Diaconescu
Categoria de pensionari care primesc și 50% din pensia totală, începând cu 1 ianuarie 2025
Fenomenul Călin Georgescu pe TikTok, ignorat de SRI. Cifrele uriaşe ale candidatului viral pe reţea
VIDEO Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Vladimir Putin! Nimeni nu și-a dat seama de...
Protest în fața universității împotriva lui Călin Georgescu! Peste 400 de tineri au strigat „Nu...
Cum a reușit 'meteoritul' Călin Georgescu să fie numărul 1! Explicația unui specialist în social...
Cum arată noile DUSTERE ale Poliției? Au fost văzute pe platformă, în trafic - FOTO
FT: Independenţa militară de SUA, o discuţie din ce în ce mai aprinsă în cadrul...
Descoperire INCREDIBILĂ despre INIMA umană! Ce au găsit medicii?
Dezvăluirea serii despre Călin Georgescu. Traian Băsescu a dat șah-mat: E mult peste!
Amestecul Rusiei în alegerile din România. Poziţia lui Georgescu față de Ucraina dă de bănuit
Cine este Cosmin Georgescu, fiul lui Călin Georgescu. Tânărul a fost coleg de cameră și...
VIDEO Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
EXCLUSIV! Ce s-a întâmplat la ultimul concert susținut de Gabriel Cotabiță?! Mihai Trăistariu: "Avea corpul...
BANCUL ZILEI. Ajunge BUBULINA acasă și își găsește bărbățelul prin bucătărie: - Vai, ce surpriză!
Luptele libere, printre cele mai vechi discipline sportive. Când a participat România pentru prima dată...